About us

Meet de Makers

Hallo, wij zijn de makers van de bean-to-bar Mesjokke chocoladerepen: de vier vrienden Luc, Per, Wouter en Jasper. Wij wilden een gemeenschappelijke jongensdroom vervullen: Het maken van een verantwoorde, ongehoord lekkere chocolade, en dat dan op geheel transparante manier.
In de woonkamer van Wouter zijn wij op kleine schaal begonnen met het maken van chocolade en inmiddels hebben wij ons eigen chocoladefabriek(je) in de provincie Utrecht.
De hele onderneming is vanaf het begin een ware ontdekkingsreis geweest in de wondere en soms schimmige wereld van chocolade en cacao. Ja, ook wij moesten ontdekken dat er een enorme variëteit aan cacaobonen bestaat; bonen die allemaal een geheel eigen smaak geven aan en reep chocola. De wereld van de cacao is zó groot dat we elke dag weer nieuwe smaken, nieuwe technieken, nieuwe gepassioneerde mensen en nieuwe machines ontdekken.
Maar aan de hand van de reis die we tot nu toe hebben gemaakt kunnen we wel concluderen dat de meeste chocolade die in Europa te koop is te weinig cacaobeleving biedt aan een consument. Cacao is veel diverser dan de meeste mensen denken!

Onze ontmoeting
In 2014 richtten wij The Chocolate Explorers op, met als inzet om veel meer mensen inzicht te bieden in de wereld van cacao, zowel in de rijkdom aan verschillende smaken als in die van de cacaohandel en cacaoproductie.
Jasper, Wouter en Luc kenden elkaar vóór die tijd al. Jarenlang hebben zij samen in een band gespeeld waarmee ze door het hele land hebben opgetreden. Naast de muziek was het ook de liefde voor goed eten, mooie producten en lekker koken dat ze bond. Menig avond hebben ze mensen getrakteerd op vurig bereidde gerechten en daarmee gepaard gaande gezelligheid.
Toch ging eenieder zijn eigen professionele weg – Wouter werd huisarts, Luc werd Kunsthistoricus en Jasper ging als chefkok door met zijn eigen catering bedrijf- om elkaar uiteindelijk weer te vinden in de chocola.
Het was herfst 2014 toen we antropoloog Per ontmoetten in Amsterdam. Meteen werd duidelijk dat ook deze jongeman besmet was met het ‘cacao virus’. We hadden er dus niet veel tijd voor nodig om tot het besluit te komen dit avontuur met zijn vieren voort te zetten.

Onze eerste chocolade expeditie…
…ging naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen…. Niet om op zoek te gaan naar mooie cacaobonen dus, maar om een bezoek te brengen aan het chocoladelabel Chocolate Naive, opgericht door Domantas Uzpalis en Arunas Matacius. Ook zij zijn jaren geleden in hun woonkamer begonnen met het maken van chocolade en inmiddels hebben ze een grote fabriek en maken ze kwalitatief geweldige chocolade die al veel prijzen heeft gewonnen. Bij chocolate Naive hebben wij de basisprincipes en de verschillende stappen om bean-to-bar chocolade te maken geleerd.

En toen was er…. Mesjokke
Eenmaal teruggekomen in Nederland gingen we dan daadwerkelijk experimenteren en bestelden we onze eerste kleine chocolade machines. We testten tientallen cacaovariëteiten, verschillende soorten suikers en gebruikten de verschillende technieken die we hadden afgekeken bij Naive in Litouwen. Verschillende machines sneuvelden omdat wij ons regelmatig buiten de gebaande paden begaven en daardoor de machines teveel op de proef stelden. Maar uiteindelijk, na een lange testfase ontwikkelden wij de basis van ons merk: een gelaagde melkchocolade (met een zoetje, een zuurtje en een zoutje) en een krachtige pure chocolade.
Als je dit verhaal zo terugleest kan je stellen dat deze vier vrienden – een chef-kok, een huisarts, een antropoloog en een kunsthistoricus- met elkaar een gek avontuur zijn begonnen. Een fascinerende reis door de wondere wereld van cacao en chocolade op zoek naar de unieke smaken en verhalen achter eerlijke cacaovariëteiten. Da’s toch Mesjokke!