Ingrediënten

Wil jij ook meer weten over de herkomst van de Mesjokke-ingrediënten? Ben je benieuwd waar de spullen vandaan komen die onze chocolade zo hemels lekker maken?
Dan ben je hier aan het goede adres! Op deze pagina geven wij je meer inzicht in al deze zaken. Want als je weet waar je chocolade-reep vandaan komt, wordt hij alleen maar lekkerder om op te peuzelen.


Cacaobonen:

  • D.A.R.C. Angel: Nicaragua De cacaobonen voor onze D.A.R.C. Angel chocolade komen van de plantages van Cacao Bisiesto in La Dalia, gelegen in de Matagalpa regio in Nicaragua. Dit bedrijf heeft zijn naam te danken aan de dag van oprichting (29 februari), welke alleen voorkomt in schikkeljaren; bisiesto in het Spaans. De oprichters José Enrique Herrera en Giff Laube werken nauw samen met andere boeren, om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van de cacao hoog blijft en dat deze mensen meer verdienen aan hun cacao dan in de reguliere markt. Gezamenlijk zorgen ze ervoor dat de natuur en de cacao in het hele productieproces wordt gerespecteerd, waardoor de cacao een subtiele bitterheid en zuurtegraad heeft. De smaak is behoorlijk intens en doet ons denken aan koffie en noten.
  • Stardust: Madagaskar De cacao voor onze Stardust komt van het continent waar ’s werelds grootste cacaoproductie te vinden is, namelijk Afrika. Alleen dan niet uit dé cacao regio (West-Afrika), maar zo’n 6000 kilometer ten zuidoosten hiervan. De bonen komen van één van de grootste eilanden ter wereld: Madagaskar. Hier vestigde in 1970 een voormalig Zweeds diplomaat (Åkesson) zich, en is daar inmiddels meerdere plantages begonnen. Deze cacao is zeer bekend in bean-to-bar wereld maar wordt vaak gebruikt voor pure chocolades. Vandaar dat wij er een mooie uitdaging in zagen om een melkvariant te produceren. Een donkere melkchocolade, dat wel, waar de gelaagdheid (zoet, zuur, bitter, zout; maar ook fruitig, caramel) geweldig in doorkomt.Om het echt specifiek te maken: de bonen komen van de Ambolikapiky plantage, wat onderdeel is van Åkesson’s 2000 hectare grond in Madagaskar. Het ligt in de Sambirano vallei, in het noordwesten van Madagaskar. Christian is hoofd-fermentatie, en kijkt er op toe dat de bonen 6 dagen worden gefermenteerd. Na 2, 4 en 5 dagen worden de bonen gekeerd om er meer lucht bij te laten en het fermentatieproces goed te laten verlopen (in cacaotermen: 2-2-1-1). Marguerite zorgt voor een perfect droog-proces en trekt hier 5 dagen tot 2 weken voor uit; volkomen afhankelijk van het weer. Beide houden van lokale Saleg-muziek en draaien dit vaak tijdens hun werkzaamheden. Bertil Åkesson, de eigenaar van de plantage, houdt ook erg van Saleg-muziek maar heeft een brede muziek smaak variërend van klassieke muziek tot rock ’n roll. Er gaat echter geen dag voorbij zonder muziek; het eerste wat er ’s ochtends gedaan wordt, is het geluid aan zetten.
    Deze cacaobonen hebben ook het biologische keurmerk gekregen.
  • Swingin’ Sunrise: Tanzania Ook de bonen voor onze pure Swingin’ Sunrise chocolade komen uit Afrika. Maar dan wel van het vasteland, uit Tanzania wel te verstaan. De coöperatie die zorg draagt voor deze geweldige cacao heet Kokoa Kamili en is opgericht door Brian en Simran. Naast deze twee geweldenaars, zijn er tussen de 10 en 20 mensen dagelijks bezig met het reilen en zeilen van deze organisatie. Kokoa Kamili is gevestigd in de Kilombero vallei, in een klein dorpje genaamd Mbingu (Swahili voor ‘hemel’). Vanuit hier zamelen ze cacaobonen in van nabij gelegen boeren, om ze centraal te fermenteren en te drogen. Hierdoor kunnen ze ook kleine cacaoboeren betrekken in hun activiteiten en ze een goede prijs voor de bonen bieden, maar toch ook de kwaliteit constant houden. De smaak van deze bonen is zeer complex: rood fruit, aciditeit, donkere chocoladetonen, warme kruiden; je zult elke keer weer andere tonen ontdekken. Door deze hogere kwaliteit, zijn de boeren in staat gesteld eindelijk iets aan de verkoop van hun cacao over te houden, en hierdoor ook hun leven te kunnen opbouwen. Daarnaast worden er trainingen gegeven en zaailingen verspreid om te blijven bouwen aan de kwaliteit van de cacao en de omstandigheden waarin ze worden geteeld.


Suikers:

  • Rietsuiker: Voor onze D.A.R.C. Angel én voor onze Swingin’ Sunrise chocolade, maken we gebruik van een rietsuiker uit Paraguay afkomstig van de coöperatie Asociación de Cañicultores Orgánicos de la Zona Central (ASOCACE). 200 kleine boeren leveren hier hun rietsuiker aan, waardoor ze een veel hoger bedrag eraan overhouden dan wanneer ze individueel hun suiker zouden moeten verkopen. Daarnaast worden er nooit pesticiden en kunstmest gebruikt, zijn er nauwelijks machines betrokken bij het proces en wordt aan het eind de plant niet afgebrand maar juist gekapt om er weer compost van te maken. Hierdoor ligt de C02-uitstoot veel lager, zelfs in vergelijking met bietsuiker uit Europa, en is deze suiker biologisch gecertificeerd.
  • Muscovado suiker: Het caramel-achtige effect van onze Stardust chocolade komt niet door een extra toevoeging, maar door het gebruik van Muscovado suiker. Dit is een ongeraffineerde, bruine suiker met een hoog melasse-percentage. Dit hoge percentage wordt verkregen door de suikersap zo lang te koken dat er een stroperige massa ontstaat, waarna het wordt verhit om het resterende water te verdampen. Hierdoor krijgt het zijn karakteristieke smaak en stroperige consistentie. Deze suiker halen wij uit Mauritius, een klein eiland in de Indische Oceaan ten oosten van Madagascar. Het klimaat blijkt hier perfect voor de teelt van suikerriet. Ook deze suiker is biologisch gecertificeerd.
  • Palm suiker:De suiker voor onze Natural Blonde kopen wij van de Masarang Foundation, operationeel in Sulawesi en Borneo, Indonesië. De missie van deze organisatie is om het bedreigde regenwoud te beschermen en zelfs aan ‘bijbossing’ te doen. ‘People, planet en profit’ staan centraal in alles wat deze organisatie doet. Zo is een hoger inkomen voor de boeren gegarandeerd, wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest of pesticide, wordt het regenwoud bijgeplant en is de lokale gemeenschap ook in het gehele proces na de oogst betrokken (bijvoorbeeld bij de productie en het transport). De smaak is licht karamel, maar vooral veel minder zoet dan bijvoorbeeld riet- of bietsuiker.


Overige ingrediënten:

  • Zout: Dit gebruiken we slechts miniem in onze Stardust, maar het geeft wel net die kick in de nasmaak. Wij gebruiken een Fleur de Sel uit La Guérande, die door zijn hoge kwaliteit slechts in beperkte mate gebruikt hoeft te worden. La Guérande ligt in Zuid-Brittanië, wat een regio is in het westen van Frankrijk dichtbij Nantes, Rennes en Lorient. De coöperatie aldaar, zorgt voor een harmonieus bestaan tussen de producenten die elkaar helpen bij de oogst en waar nodig ook de opbrengst verdelen. Daarnaast zijn de producenten erg begaan met de natuur, en willen ze er alles aan doen om de omringende gebieden in goede staat te houden.
  • Venkelzaad: Om onze Natural Blonde nog spannender te maken, gebruiken wij venkelzaad om de smaak perfect te krijgen. Deze venkelzaad krijgen wij van De Bijenakker uit Odijk. Een tuin in de buurt van onze fabriek, vol (vergeten) groente, fruit en kruiden. Henk zorgt hier voor een plek waar het, in zijn woorden, goed toeven is voor zowel mens als natuur. Biodiversiteit, meegaan met de seizoenen en werken volgens de uitgangspunten van biologische teelt staan daarom in hoog vaandel bij de Bijenakker. Onze cacaoschillen, die wij overhouden na het ontvliezen van de cacao, gaan hierheen om er weer compost van te maken; het venkelzaad dat zij oogsten komt daarna weer onze kant op; en zo is het cirkeltje rond! (Bij een te kleine oogst, vullen wij het aan met venkelzaad dat wij verkrijgen via Het Blauwe Huis; venkelzaad met een Demeter keurmerk waardoor we zekerder zijn van het verhaal achter dit kruid)
  • Melkpoeder: Onze melkpoeder bestaat voornamelijk uit weipoeder, waardoor onze Stardust en Natural Blonde chocolades veel minder vet en plakkerig worden. Weipoeder geeft ook iets licht ziltigs aan de chocolades mee. Naast dit weipoeder, voegen wij een kleine hoeveelheid volle melkpoeder toe om de romigheid goed te krijgen. Beide poeders komen van Tradin’ Organic, en zijn dus biologisch gecertificeerd.